Veel voorkomende blessures bij voetballers

Voetbal is een populaire sport die miljoenen mensen elke dag met plezier beoefenen. Maar net als elke andere sport brengt het zijn eigen risico’s met zich mee. In deze blogpost bespreken we een aantal van de meest voorkomende blessures die voetballers oplopen. Als jij een voetbalspeler bent, of als je iemand kent die dat is, dan is deze blogpost voor jou!

Enkel verzwikking

De meest voorkomende voetbalblessure is een verstuiking van de enkel. Dit gebeurt als de voet op een onnatuurlijke manier verzwikt of draait, waardoor de gewrichtsbanden uitrekken of scheuren. Symptomen van een enkelverstuiking zijn pijn, zwelling, blauwe plekken, en moeite met lopen. Als je denkt dat je je enkel verstuikt hebt, is het belangrijk meteen een arts te bezoeken.

Afscheuren voorste kruisband (ACL)

Een van de ernstigste blessures die bij voetbal kunnen optreden is een gescheurde ACL. Deze verwonding ontstaat als het kniegewricht op een onnatuurlijke manier verdraaid of gedraaid wordt. Symptomen van een gescheurde ACL zijn hevige pijn, zwelling, en instabiliteit in het kniegewricht. Als je denkt dat je je ACL gescheurd hebt, is het belangrijk dat je naar een arts of een orthopedisch chirurg meteen.

Tendonitis

Een andere veel voorkomende voetbalblessure is peesontsteking. Dit is een ontsteking van de pezen, dat zijn de weefsels die spieren met bot verbinden. Tendonitis kan veroorzaakt worden door overbelasting, herhaalde bewegingen, of direct trauma aan de getroffen plek. Symptomen van peesontsteking zijn o.a pijn, stijfheid, en zwelling. Als je denkt dat je peesontsteking hebt, is het belangrijk dat je naar een dokter of een orthopedisch chirurg gaat.

Scheenbeen splints

Shin splints zijn een andere veel voorkomende voetbalblessure. Dit is een ontsteking van de spieren en pezen rond het scheenbeen. Shin splints kunnen veroorzaakt worden door overbelasting, repeterende beweging, of direct trauma aan het getroffen gebied. Symptomen van shin splints zijn pijn, zwelling, en gevoeligheid in het scheengebied. Als je denkt dat je shin splints hebt, is het belangrijk dat je naar een dokter of een orthopedisch chirurg gaat.

Spierblessures

Een van de meest voorkomende voetbalblessures is een spierverrekking. Dit is een blessure aan de spieren of pezen, die veroorzaakt kan worden door overbelasting, herhaalde beweging, of direct trauma aan de getroffen plek. Symptomen van een spierverrekking zijn pijn, gevoeligheid en zwelling in het getroffen gebied. Als je denkt dat je een spier verrekt hebt, is het belangrijk dat je naar een dokter of een orthopedisch chirurg gaat.

Revalidatie voor voetballers

Afhankelijk van de ernst van je verwonding moet je misschien wat tijd missen van het voetballen. Maar met de juiste behandeling sta je zo weer op het veld! Als je aan een van de hierboven genoemde verwondingen lijdt, is het belangrijk dat je meteen medische hulp zoekt. Als je verwonding eenmaal gediagnosticeerd is, zal je arts je waarschijnlijk een behandelingskuur aanraden. Die kan bestaan uit rust, ijs, warmte, fysiotherapie, en/of een operatie.

Met name knieblessures kunnen lange en slepende voetbalblessures zijn. Een knierevalidatie duurt al snel enkele maanden tot een jaar tijd. Calculeer dit ook voor jezelf in en zorg ervoor dat je jezelf deze tijd ook echt gunt. Te vroeg terug op het veld stappen kan vervelende gevolgen hebben voor je herstel.

Hopelijk heeft dit artikel je meer inzicht gegeven over de meest voorkomende voetbalblessures en hoe je moet handelen als je deze symptomen herkent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *