Hyperventilatiesyndroom, Angst en de Stressrespons

Snelle, stressvolle levens zijn de norm geworden in de huidige samenleving. We werken meer en hebben meer activiteiten waaraan we deelnemen, terwijl we ervoor kiezen om minder te ontspannen en de hoeveelheid slaap die we krijgen te verminderen. We hebben onze focus verlegd van “zijn” naar “doen”, en het heeft een zeer negatieve invloed gehad op onze algehele gezondheid en ons gevoel van welzijn.

Een belangrijke verschuiving in het ademhalingspatroon, die vaak leidt tot chronisch hyperventilatie syndroom, is een van de eerste en meest zichtbare fysieke tekenen van stress. Naarmate de adrenaline gevoede “fight-or-flight”-respons op gang komt, neemt de ademhalingssnelheid toe naarmate ons lichaam zich voorbereidt op actie. Deze reactie kan zeer nuttig zijn wanneer we snel moeten reageren op gevaar, maar we worden zelden geconfronteerd met situaties waarin de behoefte aan deze reactie nodig is. We worden niet langer gedwongen om te ontsnappen aan de jacht op een jagende leeuw of deel te nemen aan een agressieve jacht op voedsel zoals onze voorouders ooit waren.

Om de zaken nog ingewikkelder te maken, veroorzaken de symptomen die ontstaan door het onnodig op gang brengen van de fight-or-flight reactie, leedveroorzakers en maken ons daardoor nog meer zorgen. Hartkloppingen, duizeligheid, licht in het hoofd en kortademigheid geven ons het gevoel alsof we los van de werkelijkheid staan en er staat iets ernstigs te gebeuren. 

Wat als ik flauwval? Word ik gek? Wat als ik een hartaanval krijg? Deze vragen  in onze geest fungeren als de katalysator voor de schijnbaar oneindige cyclus van stress – hyperventilatie – stress. Deze cyclus zorgt er vaak voor dat we ons gevoel van goede ademhalingsmechanismen verliezen, waardoor velen in de val van een ademhalingspatroonstoornis zoals het Hyperventilatiesyndroom kunnen trappen.

Zelfs in tijden waarin we ons enigszins “normaal” voelen, verwachten we de terugkeer van de pijnlijke symptomen die ons overademen. Bekend als anticiperende angst, dit denken maakt het mogelijk de cyclus voort te zetten en verhoogt zelfs de hoeveelheid angst en verdriet dat we ons voelen. Vaak kunnen intense periodes van stress en angstig denken leiden tot paniekaanvallen – acute periodes van intense angst bestaande uit racen gedachten, een gevoel van afstand, zweten, angst om de controle te verliezen, borstdruk of hartkloppingen, en je raadt het al – meer over ademhaling. Hyperventilatiesyndroom voedt zich met stress – controleer de stress en je ademhalingsstoornis zal waarschijnlijk ook verdwijnen.

Stress kan op verschillende manieren onder controle worden gehouden, waaronder regelmatige lichaamsbeweging, een evenwichtig dieet, gedrags- of cognitieve therapie, en het maken van tijd om te ontspannen en weer van het leven te genieten. Ook kan het hyperventilatiesyndroom worden overwonnen door middel van ademhalingsoefeningen en het opleiden van de typische fysieke en emotionele symptomen die zich voordoen.

Om meer te lezen over de symptomen van hyperventilatie, neem een kijkje op  onze website!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *