Manuele therapie: effectieve behandeling voor lichamelijke klachten

Mannelijke Arts Die Schouders Van Patiënt Masseert

Heb je last van lichamelijke klachten, zoals nekpijn, rugpijn, hoofdpijn of schouderklachten? Dan zou manuele therapie weleens een effectieve behandeling voor jou kunnen zijn. Manuele therapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie en richt zich op het behandelen van klachten aan het bewegingsapparaat. In dit artikel lees je meer over manuele therapie en hoe het je zou kunnen helpen bij het verminderen van pijn en het verbeteren van je bewegingsvrijheid.

Wat is manuele therapie?

Binnen de fysiotherapie is er de specialisatie manuele therapie. Een manueel therapeut heeft een masteropleiding afgerond en past verschillende technieken toe om de bewegingsvrijheid van gewrichten te verbeteren en pijn te verminderen. Manuele therapie is een vorm van fysiotherapie die zich richt op het onderzoeken en behandelen van klachten aan het bewegingsapparaat. Er wordt daarbij gebruikgemaakt van mobilisaties en manipulaties van gewrichten en weefsels. 

Wanneer kan manuele therapie worden toegepast?

Manuele therapie kan worden toegepast bij verschillende klachten. Hierbij kun je denken aan:

 • Nek- en schouderklachten
 • Rugklachten
 • Hoofdpijn en duizeligheid
 • Bekkenklachten
 • Artrose
 • Sportblessures

Hoe gaat een behandeling in zijn werk?

De behandeling bij een manueel therapeut begint altijd met een uitgebreide intake en onderzoek. Hierbij wordt gekeken naar de klachten en de oorzaken hiervan. Vervolgens zal de therapeut een behandelplan opstellen, waarin staat welke technieken er worden toegepast en hoeveel behandelingen er nodig zullen zijn.

Tijdens de behandeling zal de therapeut gebruik maken van mobilisaties en manipulaties van gewrichten en weefsels. Hierbij wordt er op een zachte en gecontroleerde manier druk uitgeoefend op het gewricht, waardoor deze weer soepel kan bewegen en pijnklachten zullen verminderen. Dit kan soms gepaard gaan met een knappend geluid, wat veel mensen als eng ervaren. Dit geluid wordt veroorzaakt door het vrijkomen van gas in het gewricht en is volkomen onschadelijk.

Hoeveel behandelingen zijn er nodig?

Het aantal benodigde behandelingen hangt af van de aard en de ernst van de klachten. In sommige gevallen kan een klacht al na één behandeling verminderen, terwijl er in andere gevallen meerdere behandelingen nodig zijn. Gemiddeld zijn er zo’n 5 tot 10 behandelingen nodig om een klacht te verhelpen. Manuele therapie wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Overweeg jij manuele therapie? Bespreek dit dan altijd eerst met je huisarts of fysiotherapeut.

Snel en effectief omgaan met inwendige kniepijn 

Het ervaren van pijn aan de binnenkant van de knie kan een moeilijke aandoening zijn om mee om te gaan. Er zijn echter manieren om het ongemak te verminderen en de beweging te verbeteren. In dit artikel bespreken we wat de oorzaken zijn van inwendige kniepijn, hoe het gediagnosticeerd wordt, en veel voorkomende behandelingsmogelijkheden. 

Wat veroorzaakt binnen kniepijn? 

Binnen kniepijn kan veroorzaakt worden door verschillende aandoeningen. Veel voorkomende boosdoeners zijn peesontsteking, slijmbeursontsteking, artritis, gescheurde banden of kraakbeen, zenuwletsel en zelfs stressfracturen. Het is belangrijk om de onderliggende oorzaak van de pijn te achterhalen om deze goed te kunnen behandelen. 

Diagnose van pijn aan de binnenkant van de knie

Als je last hebt van binnen kniepijn, is het belangrijk om medische hulp te zoeken zodat je een nauwkeurige diagnose kunt krijgen. Je arts zal waarschijnlijk vragen naar je medische geschiedenis en naar recente activiteiten die tot je letsel of ongemak kunnen hebben geleid. Hij kan ook een lichamelijk onderzoek doen en beeldvormende tests zoals röntgenfoto’s of MRI’s bestellen om te kijken of er onderliggende problemen zijn.  

Behandelopties voor pijn in de binnenste knie  

Zodra de onderliggende oorzaak van je binnenste kniepijn is vastgesteld, zal je arts op basis van zijn bevindingen behandelopties aanbevelen. Veel voorkomende behandelingen zijn rust en ontspanning, fysiotherapeutische oefeningen om de spieren rond het kniegewricht te versterken en de flexibiliteit te verbeteren, medicijnen zoals niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID’s), braces (van bijvoorbeeld Bracefox) of spalken die het getroffen gebied ondersteunen terwijl de genezing plaatsvindt, en in sommige gevallen een operatie als conservatieve behandelingen geen verlichting geven.       

Inwendige kniepijn kan ongemakkelijk zijn, maar er zijn veel behandelingen beschikbaar die kunnen helpen de symptomen te verminderen en de mobiliteit na verloop van tijd te verbeteren. Het is belangrijk om een nauwkeurige diagnose te krijgen om de hoofdoorzaak van je ongemak aan te pakken, zodat je snel verlichting kunt vinden. Als je last hebt van aanhoudende pijn aan de binnenkant van je knie is het belangrijk om naar een arts te gaan voor een goed behandeladvies dat speciaal voor jou is afgestemd. Met een goede behandeling van de symptomen zou je snel genoeg weer activiteiten moeten kunnen ondernemen zonder verdere problemen met je knieën!

Een overzicht van accreditatie en cursussen voor fysiotherapie

Fysiotherapie is een belangrijk onderdeel van de gezondheidszorg, dus is het belangrijk dat therapeuten goed zijn opgeleid en geaccrediteerd. Leren over accreditatie fysiotherapie kan u helpen een weloverwogen beslissing te nemen bij het kiezen van een carrière op dit gebied. Dit artikel geeft een kort overzicht van de beschikbare soorten accreditatie voor fysiotherapie en welke soorten cursussen fysiotherapie er zijn. 

Soorten accreditatie voor fysiotherapie 

Fysiotherapeuten moeten een vergunning hebben van de staat waarin ze werken. Daarnaast eisen sommige staten dat therapeuten naast hun licentie nog aanvullende certificeringen of accreditaties hebben. Deze omvatten certificering door de raad van bestuur, specialisatie certificering, geavanceerde praktijk certificaten en andere certificaten die specifiek zijn voor het soort praktijk waarin ze werken. Bestuurs Certificering vereist het afleggen van een uitgebreid examen en het volgen van geavanceerde cursussen. Specialisatie Certificering is alleen beschikbaar voor bepaalde therapeuten die met succes hun deskundigheid op een bepaald gebied, zoals kindergeneeskunde of geriatrie, hebben aangetoond. Geavanceerde praktijk certificaten worden toegekend aan degenen die een aanvullende opleiding hebben gevolgd die verder gaat dan wat vereist is voor een vergunning. 

Cursussen fysiotherapie 

De fysiotherapie cursussen bestrijken een breed scala aan onderwerpen met betrekking tot gezondheidszorg, anatomie en fysiologie, kinesiologie, biomechanica, farmacologie, pathologie, onderzoeksmethodologie, voeding, bewegingsleer, therapeutische modaliteiten en de ontwikkeling van klinische vaardigheden. De cursussen zijn erop gericht studenten te helpen vaardigheden te ontwikkelen in diagnose en beheer van lichamelijke aandoeningen die het functioneren en presteren beïnvloeden. Bovendien leren studenten hoe ze evidence-based praktijken kunnen gebruiken voor patiëntenzorg en -management, met als doel het verlenen van kwaliteitszorg aan patiënten met acute of chronische musculoskeletale beperkingen of handicaps veroorzaakt door letsel of ziekte. De cursussen fysiotherapie bieden studenten ook praktische klinische ervaring door middel van gesuperviseerde klinische stages waar ze hun kennis uit hun cursuswerk kunnen toepassen in de echte wereld onder begeleiding van ervaren clinici.  

Conclusie

Fysiotherapie is een essentieel onderdeel van de gezondheidszorg dat zowel de juiste vergunningen als aanvullende certificeringen/accreditaties vereist, afhankelijk van de staat waarin u werkt en uw specialisme binnen de fysiotherapie. Er zijn veel verschillende soorten cursussen fysiotherapie beschikbaar die alles behandelen, van anatomie tot therapeutische modaliteiten tot de ontwikkeling van klinische vaardigheden, zodat u een kundig beoefenaar kunt worden die in staat is kwaliteitszorg te verlenen aan patiënten die gewond zijn geraakt door ziekte of letsel. Met de juiste opleiding en toewijding kunt u een expert in uw vakgebied worden!

Voordelen van een bezoek aan de chiropractor in Den Haag

Als de meeste mensen aan chiropractors denken, denken ze aan rugpijn. En hoewel het waar is dat chiropractoren kunnen helpen bij het verlichten van rugpijn, doen ze veel meer dan dat. Chiropractoren zijn opgeleid om een grote verscheidenheid aan aandoeningen die de bewegingsvrijheid en het zenuwstelsel aantasten te diagnosticeren en te behandelen. Hierbij bespreken wij enkele van de vele redenen waarom je de chiropractor in Den Haag zou willen bezoeken.

Chiropractie Den Haag kan u helpen bij rugpijn

Rugpijn is een van de meest voorkomende redenen waarom mensen een chiropractor bezoeken. Chiropractoren gebruiken verschillende technieken om rugpijn te verlichten, waaronder spinale manipulatie, massage en oefeningen. Spinale manipulatie is een hands-on therapie waarbij druk op de wervelkolom wordt uitgeoefend om de wervels opnieuw uit te lijnen. Massagetherapie kan helpen de spieren te ontspannen en spanning los te laten. Oefeningen kunnen worden aanbevolen om de spieren die de wervelkolom ondersteunen te rekken en te versterken.

Chiropractie Den Haag kan u helpen bij hoofdpijn

Hoofdpijn is een andere veel voorkomende reden waarom mensen een chiropractor bezoeken. Er zijn veel verschillende soorten hoofdpijn, maar de meest voorkomende zijn spanningshoofdpijn en migraine. Chiropractische zorg kan spanningshoofdpijn helpen verlichten door de spierspanning te verminderen en de spieren te ontspannen. Bij migraine kan chiropractische zorg helpen door de wervelkolom aan te passen en eventuele afwijkingen in de wervels te corrigeren.

Chiropractie Den Haag kan u helpen bij artritis pijn

Artritis is een aandoening die ontstekingen en stijfheid in de gewrichten veroorzaakt. Het kan erg pijnlijk zijn, waardoor het moeilijk wordt om dagelijkse activiteiten uit te voeren. Chiropractische zorg kan helpen door de ontsteking te verminderen en de pijn te verlichten. Spinale manipulatie en massage zijn twee veel gebruikte therapieën om artritis pijn te behandelen. Oefeningen kunnen ook worden aanbevolen om het bewegingsbereik te verbeteren en de stijfheid in de gewrichten te verminderen.

Bron: https://chiropractiecentraal.com/

Veel voorkomende blessures bij voetballers

Voetbal is een populaire sport die miljoenen mensen elke dag met plezier beoefenen. Maar net als elke andere sport brengt het zijn eigen risico’s met zich mee. In deze blogpost bespreken we een aantal van de meest voorkomende blessures die voetballers oplopen. Als jij een voetbalspeler bent, of als je iemand kent die dat is, dan is deze blogpost voor jou!

Enkel verzwikking

De meest voorkomende voetbalblessure is een verstuiking van de enkel. Dit gebeurt als de voet op een onnatuurlijke manier verzwikt of draait, waardoor de gewrichtsbanden uitrekken of scheuren. Symptomen van een enkelverstuiking zijn pijn, zwelling, blauwe plekken, en moeite met lopen. Als je denkt dat je je enkel verstuikt hebt, is het belangrijk meteen een arts te bezoeken.

Afscheuren voorste kruisband (ACL)

Een van de ernstigste blessures die bij voetbal kunnen optreden is een gescheurde ACL. Deze verwonding ontstaat als het kniegewricht op een onnatuurlijke manier verdraaid of gedraaid wordt. Symptomen van een gescheurde ACL zijn hevige pijn, zwelling, en instabiliteit in het kniegewricht. Als je denkt dat je je ACL gescheurd hebt, is het belangrijk dat je naar een arts of een orthopedisch chirurg meteen.

Tendonitis

Een andere veel voorkomende voetbalblessure is peesontsteking. Dit is een ontsteking van de pezen, dat zijn de weefsels die spieren met bot verbinden. Tendonitis kan veroorzaakt worden door overbelasting, herhaalde bewegingen, of direct trauma aan de getroffen plek. Symptomen van peesontsteking zijn o.a pijn, stijfheid, en zwelling. Als je denkt dat je peesontsteking hebt, is het belangrijk dat je naar een dokter of een orthopedisch chirurg gaat.

Scheenbeen splints

Shin splints zijn een andere veel voorkomende voetbalblessure. Dit is een ontsteking van de spieren en pezen rond het scheenbeen. Shin splints kunnen veroorzaakt worden door overbelasting, repeterende beweging, of direct trauma aan het getroffen gebied. Symptomen van shin splints zijn pijn, zwelling, en gevoeligheid in het scheengebied. Als je denkt dat je shin splints hebt, is het belangrijk dat je naar een dokter of een orthopedisch chirurg gaat.

Spierblessures

Een van de meest voorkomende voetbalblessures is een spierverrekking. Dit is een blessure aan de spieren of pezen, die veroorzaakt kan worden door overbelasting, herhaalde beweging, of direct trauma aan de getroffen plek. Symptomen van een spierverrekking zijn pijn, gevoeligheid en zwelling in het getroffen gebied. Als je denkt dat je een spier verrekt hebt, is het belangrijk dat je naar een dokter of een orthopedisch chirurg gaat.

Revalidatie voor voetballers

Afhankelijk van de ernst van je verwonding moet je misschien wat tijd missen van het voetballen. Maar met de juiste behandeling sta je zo weer op het veld! Als je aan een van de hierboven genoemde verwondingen lijdt, is het belangrijk dat je meteen medische hulp zoekt. Als je verwonding eenmaal gediagnosticeerd is, zal je arts je waarschijnlijk een behandelingskuur aanraden. Die kan bestaan uit rust, ijs, warmte, fysiotherapie, en/of een operatie.

Met name knieblessures kunnen lange en slepende voetbalblessures zijn. Een knierevalidatie duurt al snel enkele maanden tot een jaar tijd. Calculeer dit ook voor jezelf in en zorg ervoor dat je jezelf deze tijd ook echt gunt. Te vroeg terug op het veld stappen kan vervelende gevolgen hebben voor je herstel.

Hopelijk heeft dit artikel je meer inzicht gegeven over de meest voorkomende voetbalblessures en hoe je moet handelen als je deze symptomen herkent.

Tena pants, het beste incontinentiemateriaal op de markt

Ben je op zoek naar absorberende broekjes overweeg dan eens Tena pants. Tena is niet zomaar een merk, maar een merk die wereldwijd bekend staat als bekendste fabrikant voor incontinentiematerialen. Bij dit bedrijf koop je kwaliteit en heeft daarnaast veel oog voor de gebruiker.

De producten van Tena pants

Tena pants zijn broekjes die er zowel voor vrouwen als mannen zijn. Deze broekjes zijn wit en hebben een mooie afwerking dat tevens gemaakt is van zeer comfortabel materiaal. Het geeft daarom geen irritatie aan de huid. De productlijn van Tena broekjes zijn in verschillende maten beschikbaar en loopt in de mate van absorptie. Zo begint de lijn met Tena pants Normal en loopt op met Tena pants Plus, Super en Maxi.

De Tena pants discreet

De incontinentiebroekjes van Tena zijn er dus voor zowel mannen als vrouwen. Tena voor vrouwen bestaat langer dan die voor mannen, omdat vrouwen eerder behoefte kregen aan incontinentiemateriaal. Daarom ontwikkelde Tena als eerste Tena pants discreet. Wat direct opvalt bij deze broekjes dat er minder materiaal op de dijbenen hebben. Daardoor lijkt het dat ze wat hoger worden opgetrokken. Deze Tena broekjes zijn niet heel zichtbaar onder kleding en hebben genoeg opname voor het verlies van druppeltjes en scheutjes. Overigens zijn deze Tena broekjes discreet niet voldoende voor een hele blaasinhoud.

De Tena Lady pants

Na de Tena discreet lijn ontstond de Lady pants lijn. Ook hier weer verschillende soorten, oplopend in opname en in verschillende maten verkrijgbaar. Wat opvalt aan deze pants is het mooie materiaal waar deze broekjes mee zijn vervaardigd. Daarnaast hebben deze broekjes een mooie print die het doel van deze incontinentiebroekjes nog meer doen vergeten. Deze Lady pants worden gedragen door vrouwen die druppels verliezen en wat meer. Deze broekjes zijn uitstekend geschikt voor vervanging van normale broekjes met inlegger. Zijn ze verzadigd dan gebruik je gewoon een schoon broekje. 

Tena pants voor mannen

Alhoewel de Tena pants lijn als eerst voor vrouwen verscheen heb je tegenwoordig ook een Tena broekjes mannen lijn. Hier zijn een aantal redenen voor. Mannen lekken namelijk meer van voren en worden geholpen met een product dat aan de voorkant de meest absorberende korrels heeft. Deze zogenaamde SAP korrel zorgt dat het incontinentiemateriaal grote hoeveelheden urine kan opvangen. Want hoe meer SAP, hoe groter de opname. 

Welke Tena pants is geschikt voor jou?

Om te bepalen welke Tena broekje voor jou is moet je eerst inschatten hoeveel urine je verliest en hoe lang je de broekjes wilt gaan dragen. Wil je het Tena product de hele nacht gebruiken en verlies je veel urine dan kan je het best de keuze maken voor een broekje met veel opname zoals de Maxi. Ben je vrouw en verlies je maximaal een paar druppels dan kan je makkelijk af zijn met lichte Lady pants. Voor het verlies van een gehele blaasinhoud kan je het best kiezen voor Pants Maxi. Wil je geen enkel risico nemen voor de nacht dan kun je het best kiezen voor Pants Super of Pants Maxi.

Verschillende therapieën bij een fysiotherapeut

Als je een bezoek brengt aan een fysiotherapeut dan is er vaak iets aan de hand. Je hebt ergens last van en wil daaraan geholpen worden. Fysiotherapeuten zijn gespecialiseerd in het behandelen van jouw pijn en hebben daar verschillende behandelingen en therapieën voor. We lichten er twee uit voor je. 

Manuele Therapie

Manuele therapie is een behandeling waarbij de fysiotherapeut zich richt op het verbeteren van je bewegingsvrijheid, het verhelpen van de pijn en het verbeteren van de houding. Dit gebeurd door een aantal heel specifieke technieken, het geven van goede instructies en inzicht in gezond bewegen. Manuele therapie is een behandeling die vaak voor komt deze tijd, veel mensen zitten namelijk verkeerd achter hun bureau. 

Een collega van mij kreeg hierom ook fysiotherapie in Glanerbrug waar hij een manuele therapie als behandeling kreeg. Zijn nek- en schouderklachten werden behandeld middels deze therapie en merkte vrijwel meteen verschil. De fysiotherapeut maakt gebruik van manipulaties waarbij een hoorbare krak te horen is. Hierdoor merk je vrijwel gelijk verbetering van de pijn in je nek en schouders. Deze therapie is volledig veilig, heel effectief en is  direct merkbaar. Deze therapie is vaak een specialiteit van de fysiotherapeut, die deze na zijn/haar studie gevolgd heeft.

Massage therapie

Een andere, maar ook zeer effectieve, therapie is de massage therapie. Deze therapie zorgt voor het verbeteren van je bewegingen. In deze therapie wordt er een behandelplan gemaakt in combinatie met een training. Fysiotherapie in Enschede, waar ik altijd heen ga, gebruikt deze therapie en deze helpt altijd. 

Ik heb vaak last van verhardingen of knopen in mijn spieren en dat komt door ophopingen van afvalstoffen in mijn weefsel. Door het toepassen van verschillende massagetechnieken door de fysiotherapeut wordt mijn afvoersysteem ondersteund. Hierdoor krijgt schoon en zuurstofrijk bloed weer de ruimte om in mijn lichaam rond te gaan. De massage therapie is zeer effectief en is dus wellicht ook een optie voor jou. 

Wanneer gaat u naar de bekkenfysiotherapeut?

Bekkenfysiotherapie is een behandelmethode binnen de fysiotherapie welke kan helpen bij bepaalde klachten welke voorkomen rond het bekken. Het is een probleem dat vaker voorkomt, om deze reden bestaat er dan ook een heuse specialisatie rondom dit onderwerp. 

We hebben hieronder een aantal van deze mogelijke klachten weergegeven om u een indruk te geven wanneer fysiotherapie kan helpen:

 • Bekkenfysiotherapie kan helpen bij ongewenst urineverlies of wanneer u ongewenst ontlasting verliest
 • Wanneer u vaak erg nodig moet plassen, zo nodig dat u het zelfs lastig vindt om dit op te houden
 • Bekkenfysiotherapie kan ook helpen wanneer u zeer vaak naar het toilet moet voor ontlasting of om te urineren
 • Fysiotherapie voor de bekken kan helpen wanneer u last heeft van pijnen in de onderbuik, de anus of bij de geslachtsdelen
 • Mogelijk kan bekkenfysiotherapie helpen wanneer u last heeft van seksuele problemen doordat er een te lage of hoge spierspanning is in de bekkenbodem. Ook kan het zijn dat de bekkenbodemspieren niet juist gebruikt worden.

Wanneer u ervoor kiest om zich te laten behandelen bij een bekkenbodemfysiotherapeut is het belangrijk dat u zich comfortabel voelt bij de betreffende fysiotherapeut omdat er in sommige gevallen onderzoeken plaatsvinden rondom de vagina en de anus. 

Tip: Bekkenfysiotherapie Doetinchem (wanneer u in het oosten van het land woont)

Wanneer u zich laat helpen door een bekkenfysiotherapeut dan zal deze in de meeste gevallen beginnen met het stellen van een diagnose. Op basis van de diagnose wordt er een behandelplan opgesteld dat vervolgens uitgevoerd zal worden. Tijdens de uitvoering van het behandelplan wordt er in de meeste gevallen constant geëvalueerd om te bekijken of de behandeling de goede kant uit lijkt te gaan.

Uiteraard kunt u altijd eventuele op- of aanmerkingen bespreekbaar maken bij de fysiotherapeut waar u onder behandeling bent. Deze beantwoord graag uw vragen of neemt onzekerheden/onduidelijkheden bij u weg.

De meest voorkomende blessures tijdens het voetballen

Voetbal is een contactsport waarbij het er regelmatig hard aan toe kan gaan, bij dit soort sporten komen ook vaak blessures kijken. En waar blessures zijn zijn er ook weer mensen nodig om die te behandelen. We hebben in dit blog de meest voorkomende blessures bij voetbal voor je op een rijtje gezet en de mogelijk helpende behandeling ervan erbij genoteerd. Wie weet staat de beste behandeling voor je eigen blessure hier wel tussen en vind je dus op deze manier de juiste behandeling.

Enkelblessures

De enkel is een heel kwetsbaar gewricht je kan de enkelbanden scheuren of oprekken, beide gevallen is erg onprettig.Dit kan gebeuren als je bijvoorbeeld een schop er tegen aankrijgt of er zelf doorheen zwikt.Met de hulp van een Fysiotherapeut Utrecht kan je met speciale oefeningen er weer bovenop komen. Het is ook belangrijk om te blijven behandelen als je weer gaat voetballen. De enkel heeft ondersteuning nodig van bijvoorbeeld een brace of sporttape. Door de ondersteuning sterkt de enkel steeds meer aan, en aan die hand kan de ondersteuning steeds lichter worden zodat je uiteindelijk weer zonder kan voetballen.

Spierblessures

Veel voorkomende voetbalblessures zijn die aan de spieren in de benen, je gebruikt met voetbal natuurlijk alle spieren die in je benen zitten. De kans dat je dus met een verkeerde beweging of een overstrekking een spiertje verrekt of scheurt is redelijk groot. Dit kan allereerst voorkomen worden door een goede warming up te doen. Bij een goede warming up worden de spieren alvast voorbereid op het zware werk wat in de wedstrijd zal komen. Bij een spierblessure zal je oefeningen gaan doen met de fysio voor het herstel en voor later om de spier weer kracht te geven. Dit kan best een lang traject zijn en ook na de revalidatie best een aardige nasleep hebben. Hiervoor kan je voor voetbalwedstrijden ook behandeling krijgen van een fysio. Een goede massage voor de warming up maakt de spieren lekker los, dit zorgt er voor dat er al wat souplesse in de spieren zit voordat ze warm worden. De grootste fout is namelijk sporten met koude en stijve spieren. Hier krijg je namelijk veel sneller blessures van in je spieren.

Interesse in een blessurebehandeling van een goede fysio? Kijk dan even op movamento

Hoe voorkom je blessures tijdens het sporten?

Vele zullen het oplopen tijdens het sporten en misschien ben jij er zelf wel ook eentje van. Dan heb ik het natuurlijk over blessures. Een blessure kan erg vervelend zijn en dan vooral wanneer het heel lang duurt voordat het over is, of dat het zo erg is dat je nooit meer zal kunnen sporten. Maar wat kun je nu het beste doen om blessures te voorkomen?

Het ontstaan van een blessure

Blessures kunnen op allerlei verschillende manieren ontstaan en er zijn natuurlijk ook veel verschillende blessures. Misschien heb jij er ook wel eentje of weet je het niet eens dat je er een hebt. Hoe ontstaat dan een blessure? Vooral bij sporters kunnen blessures ontstaan door een verkeerde beweging of overbelasting, dit kan dan een spier zijn wat te ver uitrekt of misschien zelfs scheurt. Ook kan dit bij een pees gebeuren. In principe heb je ook al een blessure als je bot ergens is gebroken of wanneer je gewricht net de kant op wordt geduwd of getrokken wat nou juist net niet de bedoeling was.

Wat te doen tijdens een blessure?

Als je blessure hebt, of denkt te hebben, is het belangrijk om rust te houden. Dit houdt dus in om niet te gaan sporten totdat je zeker weet dat het over is. Ook kun je met je blessure langsgaan bij Fysio Effect, zij zullen met jou bespreken wat er aan de hand is en hoe ze je gaan helpen. Je wilt natuurlijk als je eindelijk van deze blessure af bent, gelijk weer een nieuwe blessure oplopen. Daarom helpt Fysio Effect dan ook met het voorkomen van een volgende blessure door de juiste behandelingen te geven.

Hoe voorkom je een blessure?

Wil jij lekker kunnen blijven sporten zonder kans op een blessure te krijgen? Dat kan zeker, als je maar goed de volgende stappen even doorleest om een blessure te voorkomen. Overigens moet je het niet alleen doorlezen, maar je moet het ook echt doen want anders eindig je zo wellicht met een blessure bij fysiotherapeut Zoetermeer

 • Een warming-up en cooling-down zijn belangrijke onderdelen die je echt niet moet vergeten om een blessure te voorkomen. Dit zorgt er namelijk voor dat je spieren en pezen warm worden voordat je gaat sporten.
 • Opbouw van een sporttraining. Kijk dus naar je fitheid en baseer daar een training op.
 • Goede sportschoenen kan al het halve werk zijn. Zorg dan ook voor schoenen met goede stabiliteit, grip en schokdemping.

Zo kan je bijvoorbeeld ook een sportmedisch onderzoek laten doen waarbij gekeken wordt hoe gezond je bent en wat je lichaam aan zou kunnen. Daarbij kan een sportarts advies geven over sporten die het beste voor jouw lichaam zijn of het best bij jou passen. 

Vrouw Helpt Sportman Met Blessure Tijdens Cardiotraining